top of page

Interview: Overlæge Dorthe Hartwell


Foto: Rigshospitalet


Til at skabe et overblik over, hvad endometriose egentlig er for en størrelse, har jeg taget fat i Dorthe Hartwell. Dorthe er overlæge på gynækologisk afdeling på Rigshospitalet og leder af Rigets endometrioseteam.


Hvad er endometriose?

Det er en ret almindelig sygdom, hvor kvinder har nogle celler, der ligner slimhindeceller i livmoderen, men hvor de ligger uden for livmoderen. Og hvor de er årsag til sådan en betændelsestilstand og irritation, som giver smerter, og sammenvoksninger og måske også besvær med at blive gravid. Af kvinder i den fødedygtige alder er det måske 5-10%, der har det.


Hvad er de primære symptomer?

I starten er det ofte de der cykliske smerter, og smerter ved sammenleje og ved afføring. Det med afføringen er som regel forbundet med dem, der er rigtig syge. Men det er som regel den cykliske smerte, og så den der dybe smerte i forbindelse med samleje. Det er der mange, der kommer med i starten. Det er en helt overvejende smerteproblematik, når de kommer. Der er ligesom smertegruppen, og så er der dem, der får det opdaget i forbindelse med fertilitetsbehandling. Som ikke har kunne blive gravide, og i forbindelse med det, finder man ud af, at der er noget endometriose.


Hvor sidder endometriose henne?

Det sidder helt overvejende i det lille bækken. Rundt om livmoderen og æggestokkene, og når det så vokser lidt sammen, så begynder blære og tarm og æggestokke at sidde fast på livmoderen, og så er det jo ikke sådan blødt og forskydeligt i forhold til hinanden, som det ellers er. Og derfor kan det også gøre ondt at have samleje. I sjældne tilfælde kan det også sidde andre steder som feks i mellemgulvet, lunger eller navle.


Hvordan behandler man endometriose?

Behandlingen afhænger helt af, hvad det er for et problem patienten kommer med. Det afhænger af, om man har ondt eller ej, og det afhænger af, om man har et aktuelt graviditetsønske eller ej, og det afhænger lidt af alderen, hvad man vælger. Så man kan godt have en, der kommer og har lidt ondt, og man ser en lille endometriosecyste, og som ikke er i noget medicinsk behandling. Så prøver vi noget medicinsk behandling, og så ser vi, hvordan det går. Fordi det kan være en bedre strategi, hvis man gerne vil være gravid om et par år ikke at være opereret, og der er ikke noget, der tilser, at det går bedre, hvis man fjerner den der cyste først. Så kan det være en strategi. Men hvis man har større cyster, eller har rigtig ondt, eller har været i medicinsk behandling, og på trods af det har ondt. Så vil man ofte operere.


Udvikler alle endometriose på samme måde?

For de fleste er det sådan, at det starter lidt mindre og udvikler sig. Men det der er det bizarre er, at der er nogle, der kan have en lille smule og af en eller anden grund ikke ønske noget behandling, og så sker der ikke rigtig mere. Og andre der eksploderer det. Og der er ingen forklaring på, hvem der får hvad.


Er der en sammenhæng mellem omfanget af endometriose og de smerter, kvinder oplever?

Nej, det der jo også er mærkeligt er, at nogle af dem, som objektivt set har meget lidt sygdom, de kan komme og synes, de har frygtelig ondt. Og det kan jo være en udfordring for os, fordi vi kan jo godt forstå, at dem der er meget syge har ondt.. Men nogle gange kan man have svært ved at forstå, at dem med meget lidt har så ondt. Måske påvirker selv lidt endometriose selve nerverne, så kvinden oplever en kraftig smerte. Det er der noget, der kan tyde på, men vi kan ikke forklare det helt endnu.


Kan man selv gøre noget forebyggende for ikke at blive ramt?

Der er ikke noget, man selv kan gøre for ikke at blive ramt. Altså man ved selvfølgelig, at hvis man ikke har så mange menstruationer, så er man mindre syg. Så derfor ved man, at hvis man har været på p-piller, så udsætter man tingene.


Hvad kan man selv gøre, når man så har fået diagnosen?

Der er mange livsstilsmæssige ting, som for den enkelte, kan være godt. Der er kost, mindfullness, yoga, pilates. Motion generelt. Der er nemlig mange endometriose patienter, der fordi de går og har ondt også får muskelspændinger. Og hvis man kan fjerne noget af smerten, bliver resten måske mere udholdeligt.

bottom of page