top of page

Hvad er endometriose?

Det er ikke nødvendigvis en nem størrelse at forklare, men her giver Dorthe Hartwell, der er overlæge på Gynækologisk Afdeling og leder af endometrioseteamet på Rigshospitalet, svarene på de mest grundlæggende spørgsmål om den komplicerede sygdom.

Hvad er endometriose?

Det er en ret almindelig sygdom, hvor kvinder har nogle celler, der ligner slimhindeceller i livmoderen, men hvor de ligger uden for livmoderen. Og hvor de er årsag til sådan en betændelsestilstand og irritation, som giver smerter, og sammenvoksninger og måske også besvær med at blive gravid. Af kvinder i den fødedygtige alder er det måske 5-10%, der har det.

 

Hvad er de primære symptomer?

I starten er det ofte de der cykliske smerter, og smerter ved sammenleje og ved afføring. Det med afføringen er som regel forbundet med dem, der er rigtig syge. Men det er som regel den cykliske smerte, og så den der dybe smerte i forbindelse med samleje. Det er der mange, der kommer med i starten. Det er en helt overvejende smerteproblematik, når de kommer. Der er ligesom smertegruppen, og så er der dem, der får det opdaget i forbindelse med fertilitetsbehandling. Som ikke har kunne blive gravide, og i forbindelse med det, finder man ud af, at der er noget endometriose. 

 

Hvordan behandler man endometriose?

Behandlingen afhænger helt af, hvad det er for et problem patienten kommer med. Det afhænger af, om man har ondt eller ej, og det afhænger af, om man har et aktuelt graviditetsønske eller ej, og det afhænger lidt af alderen, hvad man vælger. Så man kan godt have en, der kommer og har lidt ondt, og man ser en lille endometriosecyste, og som ikke er i noget medicinsk behandling. Så prøver vi noget medicinsk behandling, og så ser vi, hvordan det går. Fordi det kan være en bedre strategi, hvis man gerne vil være gravid om et par år ikke at være opereret, og der er ikke noget, der tilser, at det går bedre, hvis man fjerner den der cyste først. Så kan det være en strategi. Men hvis man har større cyster, eller har rigtig ondt, eller har været i medicinsk behandling, og på trods af det har ondt. Så vil man ofte operere.

bottom of page