top of page

Firstmoving Frankrig - igen


I begyndelsen af 2022 lavede Frankrig en politisk strategi for kvinder med endometriose, for som præsident Emmanuel Macron sagde: “Det er ikke kvindernes problem, det er samfundets!” Og nu ser det ud til at det politiske fokus også begynder at sive ud i sprækkerne i samfundet.


For supermarkedskæden Carrefour indfører allerede fra sommer ekstra fraværsdage for ansatte med endometriose, ved spontan abort eller kunstig befrugtning. Det er en ordning uden fortilfælde i Frankrig, og direktøren i kæden begrunder ordningen med, at den skal være med til at sætte skub i kvinders rettigheder og ligeret på arbejde.


Rent praktisk skal virksomheden modtage dokumentation fra relevante myndigheder, men til gengæld har kvindens overordnede ikke krav på at kende den specifikke årsag til fraværet. Det er for at beskytte privatlivet, at det gribes sådan an. For kvinder med endometriose har virksomheden givet ret til tolv dages fravær om året.


Direktøren i supermarkedskæden udtaler yderligere, at Carrefour vil igangsætte en stor oplysningskampagne, fordi de enkelte chefer ikke altid ved, hvad det er kvinderne gennemgår og dermed udholder.


Udover de tolv dage, som kvinder med endometriose får ret til, så giver Carrefour ret til tre dages fravær ved en spontan abort, mens man får én fraværsdag efter opsætning af æg ved fertilitetsbehandling.


Det er jo sød musik i mine og mange af jer andres ører, og der er jo kun tilbage at håbe, at politikere og erhvervsledere herhjemme kan blive inspireret af de usædvanligt gode takter i Frankrig.


Comments


bottom of page