top of page

Vi slår ikke altid i dyner - tunge kræfter bakker os op!


Ind i mellem kan det godt føles som om, vi kæmper alene mod systemet. Men det er heldigvis ikke altid tilfældet. I begyndelsen af marts stod fire forskere frem i Dagens Medicin med en fælles forståelse af, at det er sværere at få midler til forskning i kvindesygdomme end andre forskningsområder.


De fire forskere er Henriette Svarre Nielsen, professor og overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital, Tanja Schlaikjær Hartwig, der er læge og klinisk projektleder postdoc, Axel Forman, professor og overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på AUH, og Mette Nyegaard, professor i personlig medicin på Aalborg Universitet.


Deres bekymring går blandt andet på, at smerter og tilhørende sygedage for eksempelvis kvinder med endometriose bliver opfattet som et livsvilkår, og at det skævvrider fordelingen af forskningsmidler.


Og i sidste uge fik de fire forskere så faktisk opbakning fra Lægeforeningens Formand Camilla Noelle Rathcke. I et interview med Dagens Medicin siger hun blandt andet, at hun grundlæggende fuldstændig deler forskernes bekymring. Og så peger hun på, at problemet kan være en svær, stor størrelse, fordi det også er forankret i kulturen: “Vi er også oppe i den helt store kulturdiskussion, der handler om, hvorfor der er noget, vi omtaler som kvindesygdomme på den der lidt pudsige, arbitrære måde, selvom smerter ikke er en kønsbestemt ting, men bare kan sidde forskellige steder i kroppen,” siger hun til Dagens Medicin.


Formanden for Lægeforeningen peger også på det, vi som patientgruppe mærker hver eneste dag. Nemlig at den manglende fokus, belysning og forskning går ud over os, der dagligt lever med lidelsen.


“Det er et alvorligt problem, hvis der ikke bliver forsket tilstrækkeligt i sygdomme og tilstande, der rammer kvinder, som f.eks. endometriose og menopause. Det har konsekvenser for de kvinder, der lider af kvindesygdomme, men ikke oplever det som anerkendt af samfundet. Der er brug for langt mere viden på de områder, så det kan blive legitimeret, hvis man eksempelvis er nødt til at melde sig syg,” siger Camilla Noelle Rathcke til Dagens Medicin.


Den manglende viden hænger selvfølgelig sammen med den opmærksomhed, endometriose får i samfundet. Men også her er Formanden for Lægeforeningen enig i de betragtninger, vi som patientgruppe har på egne vegne. Til Dagens Medicin siger Camilla Noelle Rathcke:


“Tænk, hvis vi bedre kunne hjælpe kvinder med sygdomme eller tilstande, vi i dag ikke ved tilstrækkeligt om, så de blev fri for at være plagede af deres symptomer. Jeg tror, at det er et tab på mange fronter, selvom det i første omgang går hårdest ud over den enkelte kvinde. Og i et endnu større samfundsmæssigt perspektiv, så kunne vi måske også mindske sygefravær og på den måde vinde endnu mere. “


Så vi slår altså ikke altid i en dyne. Der er folk derude, der ser og hører os, og det skal vi selvfølgelig glæde os over. Derfor er det også stadig vigtigt, at vi taler om det, og deler den sparsomme opmærksomhed, der er på vores kroniske sygdom. Det er vejen frem, for der er små tegn på, at vi efterhånden bryder igennem nogle af de tykke mure.



bottom of page