top of page

Det halter i England. Men de har en plan!


Efterhånden har jeg peget på flere forskellige lande i Europa, som begynder at tage kvinders sundhed meget mere alvorligt. Og nu kan jeg så føje et land mere til listen. I slutningen af 2021 rejste 100.000 kvinder i England en samlet bekymring for sundhedssystemet behandling af kvinder. Et opråb der chokerede ministeren, som kaldte fortællingerne, kvinderne kom med, for chokerende.


Derfor har England arbejdet på og kommer lige om lidt med en plan for kvinders sundhed. For at "tackle årtiers kønsuligheder i sundhed", som avisen The Guardian fortæller i den artikel, de bringer om sagen. Og sørme om ikke avisen, inden sundhedsminsterens plan kommer, har set på, hvor England fejler kvinder, når det kommer til sundhed - og ja, du har gættet rigtigt. Endometriose er naturligvis en af de diagnoser, hvor det halter gevaldigt.


Præsidenten for det, man i England kalder "The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists" advarer om, at kvinders helbredsproblemer ofte helt rutinemæssigt bliver affejet som godartede og dermed nærmest banale. Og i England har de også store problemer med diagnoseforsinkelse på endometriose, hvor det i gennemsnit tager otte år fra en kvinde oplever de første symptomer, til hun står med en diagnose.


Engelske eksperter kalder det chokerende, og det er jeg naturligvis helt enig i. For alt i mens tiden går, så fortsætter den "godartede" endometriose med at udvikle sig og ødelægge mere og mere af kvindens krop. Det hele lyder jo utrolig bekendt. Og slet ikke på den fede måde. Men der hvor England så alligevel adskiller sig fra Danmark er, at de rent faktisk er i gang med at prøve at lægge en strategi, der skal skabe en større lighed i sundhed. De er opmærksomme på, at det er helt skævvredent, og at det er mere end på tide at ændre tingenes tilstand. Igen kan vi bare drømme om, at alvoren også går op for systemet i Danmark.1 Comment


Dana Beaton
Dana Beaton
Jun 18, 2022

Jeg tror vi kommer meget længere hvis de stopper med at kategorisere endometriose som en gynækologisk sygdom. Selvfølgelig handler det om kvindernes sundhed generelt, men hvis der ikke tages højde for at endometriose er blevet fundet på alle organer, kommer de aldrig til at kigge uden for bughulen, og hvordan kan man blive ordentlig udredt? Hvordan finder de en cure hvis de ligger den ind i en kasse?

Like
bottom of page