top of page

Racermave og slugte mursten: Du er ikke alene - langt fra!


Kender du følelsen af, at din mave er totalt utilregnelig? Det ene øjeblik skal du på toilettet hver femte minut, det næste kan du umuligt komme af med noget som helst. Jeg har personligt oplevet stort set alle versioner af dårlig mave, og det er helt afsindigt invaliderende at skulle tænke foran i toiletbesøg hele tiden. For der er vel sådan set aldrig et godt tidspunkt at have dårlig mave med tilhørende bizart afføringsmønster.


Det viser sig så, at det er meget almindeligt, at vi endometriosepatienter oplever problemer med tarmsystemet. Faktisk har overvældende mange endometriosepatienter symptomer på irritabel tyktarm (Irritable Bowel Syndrom, IBS). Det viste en stor spørgeskemaundersøgelse, som blev udgivet i 2018, hvor både raske kvinder og endometriosepatienter blev spurgt. Klinisk diætist Mia Schomacker foretog undersøgelsen i samarbejde med Aarhus Universitetshospital.


“Lige knap 70 procent af de endometrioseramte i undersøgelsen oplevede symptomerne, mens det kun sås hos ca 20 procent af de raske kvinder - hvilket svarer meget godt til, hvad normalen er. Det vil sige, at risikoen for, at kvinder med endometriose får IBS er fem gange større end kvinder uden endometriose,” fortæller Mia Schomacker, der til daglig driver kostvejlednings-universet “Et liv i balance”.


Men det er jo også logisk, når vi har med en sygdom at gøre, som netop kan sætte sig på tarmsystemet og spærre og genere, tænker du så måske. Men faktisk var det også en del af undersøgelsen at klarlægge, hvor de endometriosepatienter, der oplevede symptomerne på IBS, var ramt af den kroniske underlivssygdom. Og her viste det sig, at forekomsten af IBS ikke var afhængig af, hvor endometriosen var placeret hos den enkelte . Så det er ikke kun kvinder med endometriose i tarmsystemet, som kan blive generet af irritabel tyktarm.


“Der er en teori, der går på, at det skyldes en nervepåvirkning. Altså at endometriosevævet - uanset hvor det sidder - udsender nogle signaler, som formentlig påvirker tarmens funktion. Det er i hvert fald én teori, men den præcise forklaring kender vi ikke,” forklarer Mia Schomacker.


De primære symptomer på irritabel tyktarm er smerter i maven og forstyrrelser i ens afføringsmønster, så man enten skal meget ofte på toilettet, eller at man har meget hård mave eller decideret forstoppelse. Begge dele skal desuden være noget, man har oplevet mindst en gang om ugen i gennemsnit i en periode på seks måneder eller derover.


“Og så kan det også være forbundet med andre symptomer. Hvis man bliver meget oppustet, har meget luft i maven eller oplever slim i sin afføring, fordi systemet ikke kan følge med. Det kan være supplerende symptomer, som er med til, at man opfylder diagnosekriterierne for irritabel tyktarm,” fortæller Mia Schomacker.


Mens jeg talte med Mia Schomacker, var der bare så uendeligt mange ting, der faldt på plads for mig i forhold til mit eget sygdomsforløb. Hvis du som mig har fået en regulær aha-oplevelse af det, Mia fortæller, synes jeg, du skal læse med i næste uge. Her fortæller hun nemlig mere om, hvordan vi endometriosepatienter kan afhjælpe problemerne, hvis vi også oven i endoen er ramt af irritabel tyktarm.Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page