RET meget tyder på, at RIGTIG mange endometriosepatienter har smerter ved sex. Jeg har i hvert fald fået virkelig mange reaktioner på sidste uges indlæg om endokvinders svære sexliv. Og som nævnt i seneste indlæg, vil jeg tage fat i en med forstand på emnet, så vi kan blive klogere.
Derfor kan du i denne - og næste - uge møde Ditte Maria Bjerno Nielsen. Hun er sygeplejerske og specialist i sexologisk rådgivning. Og så har hun faktisk igennem 11 år været på gynækologisk afdeling på Rigshospitalet og arbejdet helt specifikt med vi kvinder, der lider af endometriose. Og på Riget havde hun også den sexologiske rådgivning som speciale.
“Hver gang jeg spurgte en patient, fik jeg at vide, at sex, for dem, kunne være smertefuldt. Der var næsten ingen af endometriosepatienterne, der ikke havde oplevet smerter, problemet var bare, at vi på afdelingen ikke spurgte. Men når jeg så, under samtaler med patienter, spurgte, fik jeg det svar, at det var smertefuldt,” fortæller Ditte Maria Bjerno Nielsen om tiden på Rigshospitalet, hvor det var strengt nødvendigt at hjælpe patienterne med at italesætte den del af deres diagnose.
Der var særligt én situation, hvor det kunne fylde, og hvor problemet for patienterne var helt uoverstigeligt at tage fat på. Det var de kvinder, der kom på Rigshospitalet, fordi de havde fertilitetsproblemer.
“De blev opereret og fik derefter at vide, at nu kunne de forsøge sig naturligt i et halvt år, og hvis der ikke skete noget, skulle de henvises til fertilitetsbehandling. Der gik det op for mig, at der var mange af endometriosepatienterne, som ikke kunne gennemføre et vaginalt samleje. Derfor spurgte jeg tit, når lægen var gået, om patienten overhovedet var i stand til det. Og hvis man ikke er det, skal man selvfølgelig ikke vente i et halvt år. Og det var der bare mange patienter, der ikke fik sagt, fordi det var så tabubelagt for dem at sige, at de reelt ikke kunne have sex,” forklarer Ditte Maria Bjerno Nielsen.
Fælles for de fleste endometriosepatienter er, at lysten til sex er meget lille. Og det bunder som regel i noget andet. For det mentale spiller en rigtig stor rolle for de kvinder, der har smerter ved sex.
“Når man er syg i sit underliv, og når underlivet er forbundet med smerte, og man samtidig har været igennem rigtig, rigtig mange gynækologiske undersøgelser, så bliver man rigtig dygtig til at lukke ned for den nederste del af kroppen. Både i forhold til smerter men også i forhold til berøring. Så kroppen lukker simpelthen ned, for hvis de skal mærke deres lyst, så mærker de også deres smerter,” siger Ditte Maria Bjerno Nielsen.
Det er en forsvarsmur vi kvinder med endometriose, sætter op for os selv for at beskytte vores underliv, som i den grad volder os kvaler. Men nogle ender også med at gennemføre, selv om det er smertefuldt.
“Det der så sker efterfølgende er, at din krop reagerer, som hvis den havde været udsat for et overgreb. Det vækker lidt de samme følelser, når man gennemfører sex uden at være til stede, og hvor det gør ondt. Så næste gang vil kroppen reagere som om, det her er et overgreb. Man spænder op, man har ikke noget fugt og lysten er væk. Og hvis man ikke har ord for det, føler man sig som en rigtig dårlig kæreste, og så synes man ikke, det er partneren, der skal betale for prisen for, at man har ondt, og så bliver det bare en rigtig ond cirkel,” fortæller Ditte Maria Bjerno Nielsen.
-
Du kan læse anden del af interviewet med Ditte Maria Bjerno Nielsen om en uge her på Bloody Hell...
Hvis du gerne vil have automatisk besked, når der er nyt på bloggen, kan du subscribe via dette link. Det er gratis og helt uforpligtende...
Comments