top of page

Fem kvinder fortæller: Endo og vores svære sexliv


For de fleste kvinder er sex forbundet med glæde, begejstring og en særlig form for frihed. Heldigvis. Men sådan er det langt fra altid, når du kæmper med endometriose. Det kan gøre sex til en smertefuld oplevelse og lægge en mental dæmper på noget af det allervigtigste i et godt parforhold.


Personligt er jeg ikke så ramt af netop det symptom på endometriose. Jeg har selvfølgelig oplevet smerter i den forbindelse, men det hører heldigvis til sjældenhederne. Til gengæld har min behandling med Zoladex gjort, at jeg mere eller mindre har tabt min spontane lyst. Det er som om, det center i min hjerne ganske enkelt er slukket. Det betyder, at vi må planlægge og strukturere den del af vores parforhold. Og det er bare ikke helt det samme.


Og sådan er det for mange af os, der lider af endometriose. At sex er en udfordring. Af den ene eller anden årsag. Herunder følger en håndfuld superseje endo-kvinders fortællinger, som beskriver udfordringer med sexlivet. Der er så mange bjergbestigninger for os som endometriosepatienter, og jo tættere vi står sammen, jo mere kan vi flytte.


Som 37-årig fik jeg fjernet livmoderen, og det har haft store konsekvenser i sexlivet. Jeg oplever, at jeg får det, jeg kalder endometrioseanfald, når min mand og jeg har været sammen. Smerteanfald der kan vare op til to døgn. Et par timer efter samleje bliver min krop urolig. Så følger fryseanfaldene, jeg kan ikke få varmen, selv på den varmeste sommerdag. Jeg ryster af kulde, jeg er svimmel og føler, at jeg skal besvime.


Min mand putter mig så under to dyner og med en varmepude på maven. Når jeg så pludselig får varmen, kommer feberen, jeg hæver op, og SÅ starter smerterne i maven. Ofte kaster jeg også op. Jeg kan hverken snakke, spise, sove eller være til stede for nogen overhovedet.


Når der er gået tre til fire timer går den meget kraftige smerte over. Den glider over i en anden slags smerte, som fylder hele kroppen, men den smerte kan jeg godt falde i søvn med. Endelig kan jeg derfor sove, hvilket jeg så gør det næste døgn.

Trine, 46 år


En orgasme kan sende mig ind i et regulært smerteanfald. Så bliver jeg nødt til at tage smertestillende så hurtigt som muligt, finde en varmepude og så ellers ligge og have hamrende ondt i en god halv times tid.


Det gør mig så ked af det, når det jo er meningen, at orgasmer skal føles rart. I nogle perioder gør det ikke ondt, mens det i andre perioder gør sindssygt ondt. Det kan så nemt fjerne alt lysten til sex!

Sofie, 20 årDet er svært at glæde sig og have lyst til sex, når sex gør ondt. I lang tid sagde jeg både til mig selv og til min partner, at jeg alligevel har ondt til hverdag, så det gør mig ikke det store, at jeg også får ondt efter sex . Den tankegang holder desværre bare ikke i længden, fordi man langsomt begynder at forbinde sex med smerte.


Selv med de rette metoder og værktøjer, som gør, at sex ikke længere er smertefuldt, sidder minderne stadig i kroppen, og det er svært at ryste dem af. Min partner og jeg har nu fundet metoder, som gør, at jeg ikke længere skal bekymre mig om smerter under eller efter sex, men alligevel kan jeg mærke, at jeg ubevidst forbinder alt, der har med mit underliv at gøre, med smerte.


Det er en af mine daglige udfordringer lige nu at prøve at arbejde med mig selv og min seksualitet. Min hjerne skal lære, at sex er lig med nydelse og ikke lig med smerte.

Kristina, 21 årI perioder oplever jeg mange smerter og ubehag ved samleje. Nogle gange er det allerede ved optakten, at det svier og brænder i skedeindgangen. Det gør det umuligt at have nogen form for penetration.


Under samleje kan jeg ofte mærke, at nu får min krop nok. Den siger fra ved at skabe smerte i skeden, som gør det svært at gennemføre. Det er en følelse, der er svær at beskrive, men som kommer dybt oppe fra, som om skeden pludselig er meget kortere end normalt. Jeg har også tendens til at spænde op, hvis jeg ikke er helt klar.


Jeg arbejder meget på ikke at blive irriteret på min krop i det område, når det sker. Jeg skælder den desværre alt for ofte ud og bebrejder den, at den ikke kan det, andre kan helt naturligt.

Heldigvis har jeg en vildt forstående kæreste, som hurtigt bare finder på noget andet eller trækker sig og giver mig ro. Alene den tryghed ville jeg ønske, jeg var blevet mødt med i mit tidlige voksenliv, hvor mine smerter var meget mere intense og ekstreme.

Anne-Sofie, 36 årStørstedelen af min endometriose sidder i vaginaltoppen. Og tre kejsersnit har ikke gjort arvævet bedre i det lille område til både blære og tarm. Det gør, at jeg oplever invaliderende smerter under samleje. Det sker i forskellige stillinger. Ved dybe stød, nogle gange yderligt og måske også ved berøring på ydre kønslæber. Mine muskler spænder op i underlivet, fordi smertereceptorerne er parate og forbereder kroppen på smerte og kamp.


Jeg er nødt til at tisse inden samleje, for ellers kan der ske ufrivillig vandladning undervejs. Jeg får også kraftigt øget tissetrang op til flere døgn efter. Jeg har smerter ved tømning af blære, svien indefra, influenzalignende symptomer, kulderystelser og generel utilpashed efterfølgende.

Christina, 40 år


I næste uge kan du her på bloggen læse et interview med en sexolog, som giver gode råd til, hvordan man kan gribe det an, når man oplever udfordringer med sexlivet på baggrund af sin endometriosediagnose.


Og hold dig endelig ikke tilbage fra at kommentere og debattere emnet herunder i kommentarsporet. Du kan være med til at hjælpe andre ved at fortælle dine egne erfaringer.


Kvinderne i artiklen medvirker, efter aftale, kun med deres fornavne og alder, men jeg kender deres fulde navne.


Comments


bottom of page