top of page

Vi vil gerne smøge ærmerne op. Men det kræver en målrettet støtte

Ofte må vi sætte hånden over øjnene og spejde mod udlandet, når vi skal have svar på, hvordan endometriose påvirker, de kvinder der rammes af sygdommen. Der bliver heldigvis lavet studier, der kan fortælle os om de påvirkninger, der er, når diagnosen lander hos den enkelte. Og det er altså på ingen måde uvæsentligt, hvordan det påvirker dagligdagen, for det er én af de store udfordringer ved endometriose. Den forandrer det liv, vi kender.


Og der bliver altså lavet forskning, der bekræfter den følelse, som mange oplever, når endometriosen bliver en fast følgesvend. I Australien har de længe haft en plan for sygdommen, og det viser sig også i den måde, omstændighederne om den bliver klarlagt. 


Den nedslående del af studierne er, at kvinder med endometriose ganske som forudsagt er udfordret på beskæftigelsen. Men der er heldigvis også lyspunkter. For der bliver i de samme studier peget på, at hvis arbejdspladsen hjælper kvinden tilbage i arbejdslivet, er der en langt større chance for succes. Så opbakning til den ramte og forståelse for hendes situation gør altså en forskel.


Samtidig kan det også ses i et andet studie, at den nationale handleplan, der er lavet i Australien virker, og hvis man holder sig til den, skaber det også en nødvendig og livsvigtig forandring for kvinden. Det kan jo være forskellen på, om man isolerer sig og går på kompromis med egne drømme, eller om man får mod på at smøge ærmerne op og genindtræde i samfundet, fordi der er centrale personer, der hjælper én med at skabe andre og bedre præmisser for en kronisk syg. Jeg forstår stadig ikke, at vi i Danmark har råd til ikke at lave en plan, som den de har i Australien.


Det er så væsentligt, at vi diskuterer alle interessenters rolle i en endometrioseramts liv. Også arbejdspladsens. Fredag den 12. april er der et fint arrangement til den diskussion i Industriens Hus, som Dansk Industri arrangerer. Hvis du har tid og mod på at være med, er der stadig plads. Så skynd dig at hoppe ind og tilmeld dig. Det er en gylden mulighed for at diskutere og forklare både arbejdsgivere og politikere.


Comments


bottom of page