top of page

Når sygdommen flytter ind, flytter karrieredrømmene udTænk, hvis du gik rundt og var bange for at miste dit arbejde. Det ville ikke være sjovt. Men desværre er det virkeligheden for mange kvinder med endometriose. Et britisk studie viser at 38 procent af kvinderne var bekymrede for at miste deres job, mens 35 procent berettede om en reduceret indkomst på grund af sygdommen.


Det er høje priser, man betaler, når man bliver ramt af endometriose. Ikke alene skal man affinde sig med at have en kronisk sygdom, det koster også voldsomt dyrt på andre parametre. Og de fleste oplever endda at føle sig alene i en svær og definerende periode af deres liv.


Vores arbejdsliv er en stor del af vores identitet, og de fleste af os har drømme for, hvad vi skal udrette med det fag, vi har valgt at kaste os over. Men når endometriosen så flytter ind, så flytter alle forestillingerne ud. For pludselig er der en modstander af ukendt (voldsom stor) størrelse, som bestemmer langt mere for kvinden, end hun har lyst til. På alle måder. Og dermed også i hendes arbejdsliv. Det kan ødelægge relationen til det fag, kvinden har dygtiggjort sig i. Og det gør det altså desværre ofte. Kompetencer der bare lander på gulvet på grund af en kronisk diagnose.


En undersøgelse lavet i Australien viser, at diagnosen endometriose og alt det skrammel, der følger med den, påvirker kvindernes mål og beslutninger om deres livsforløb. Så når sygdommen gør sit indtog, ender mange kvinder med selv at klippe en hæl og hakke en tå for at få enderne til at nå sammen. Og det koster ofte på de drømme, de havde for karrieren.


Jeg synes, det er ærgerligt, vi ikke kan hjælpe de kvinder bedre. Som journalist er jeg heldig med, at jeg kan tilrettelægge min egen arbejdstid som freelancer. Et valg jeg har taget, som var nødvendigt. Men det er jo ikke alle, der har det privilegium. Det undrer mig bare, at vi ikke har bedre muligheder for at sammensætte arbejdsliv for kvinder med endometriose. Alle taber jo på det, når det ender med, at kvinden trækker sig. Det er alt for meget god viden og sej arbejdskraft, vi ofrer. Og kvinden med den onde kroniske sygdom efterlades til sig selv.2 Comments


louisedreisig
Apr 03

Så rigtigt. Det hele! 🩷

Like

Helene Birkholm Dørup
Helene Birkholm Dørup
Apr 01

Åhh Louise, hvor du endnu engang rammer hovedet på sømmet. Jeg er offentligt ansat og har en paragraf 56 pga endometriosen. Alligevel får jeg at vide, at mit fravær er for stort. At jeg er belastning for mine kolleger, som skal dække mit fravær. At jeg ikke er til stole på, fordi jeg pludselig kan være være nødt til at blive hjemme. Tænk, hvis arbejdspladsen kunne se ens værdi på trods af diagnosen.

Like
bottom of page