top of page

Smertefuld sex kan være som PTSD for endometriosepatienter


I denne uge kan du læse anden del af interviewet med Ditte Maria Bjerno Nielsen. Hun er sygeplejerske og specialist i sexologisk rådgivning. Og så har hun igennem 11 år været på gynækologisk afdeling på Rigshospitalet og arbejdet helt specifikt med vi kvinder, der lider af endometriose.


---


I sit arbejde som sexologisk rådgiver på endometrioseafdelingen på Rigshospitalet oplevede Ditte Maria Bjerno Nielsen, at mange patienter følte, at prisen for at have sex kunne blive alt for stor.

“Hvis vi skal have sex i aften, så kan jeg ikke gå på arbejde i morgen, fordi mit underliv er smadret oven på det.” Sådan kunne en patient beskrive det. Og det gør selvfølgelig også noget ved ens lyst,” fortæller Ditte Maria Bjerno Nielsen.


Den sexologiske vejledning, Ditte Maria Bjerno Nielsen gav endometriosepatienter i sin tid på Rigshospitalet fokuserede på, at det var et fælles problem. Og så hjalp det ofte at forklare, hvad det er, der sker for os rent fysisk.


“Rigtig mange oplever smerter ved dyb penetration. Og det er fordi endometriosevævet lægger sig ned i det område, der hedder fossa douglasi, altså mellem tarmen og livmoderen. Vævet er fortykket, hårdt og uelastisk, og så gør det bare afsindigt ondt, når der bliver trykket op der. Og når det så ofte er manden, der styrer farten og kan blive revet med, så spænder kvinden op i nervøsitet, og så gør det allerede ondt ved indtrængning,” fortæller Ditte Maria Bjerno Nielsen om den fysiske forklaring, der ligger bag smerterne.


Rigtig meget handler om at sætte ord på. For det er følsomme emner, og det er svært, når noget så naturligt som sex skaber smerter. Men fysiske øvelser for kvinden kan også være en del af løsningen.


“Strækøvelser der får kvinden til at slappe af i bækkenbunden er en god ting, ligesom en større bevidsthed om, hvad der gør ondt, og hvad der ikke gør. For når man har kroniske smerter, så er ens nervesystem på overarbejde hele tiden, og derfor bliver man også mere sensitiv over for fysisk smerte. Det er meget karakteristisk for kvinder med endometriose. Det er ikke, fordi de er pylrede, det er fordi nervesystemet er på overarbejde,” forklarer Ditte Maria Bjerno Nielsen.


“Så undersøg, hvad du kan gå med til, og hvad kan du ikke gå med til. Og så flyt fokus til nydelse. Find nogle ting, I kan sammen, som får dig til at slappe af. Det kan sagtens være massage, berøringer på kroppen andre steder end på kønsorganerne, og man kan jo også stimulere klitoris, uden at man behøver penetration. Og det er også muligt at tilfredsstille sin mandlige partner på andre måder, og mange mænd bliver faktisk bange for at give den gas, når de har mærket, at det gør ondt på deres kærester. Så det er en god idé, at kvinden har kontrollen, så hun kan styre, hvor dybt, hvor hurtigt og hvor kraftfuldt.”


Ditte Maria Bjerno Nielsen beskriver også, at der er meget tillid involveret, for en kvinde med endometriose kan næsten reagere som en med PTSD, fordi det kan være så frygtbaseret at have smerter ved sex. Hun har i sine 11 år på Rigshospitalet også oplevet, at kvinder var selvvalgte singler, fordi de ikke orkede presset og den dårlige samvittighed.


“De havde svært ved at se, hvordan de kunne være gode kærester. Når jeg talte med dem, handlede det meget om at skabe nydelse for sig selv. Men mange singler ser det faktisk ikke som et problem, fordi de reelt ikke har noget lyst. Det positive ved at være enlig er, at man kan gå efter nydelse uden at være under et pres fra en partner. For mange kvinder er optagede af, hvad de ikke kan, men det kan godt hjælpe at flytte fokus til, hvad de så kan,” siger Ditte Maria Bjerno Nielsen.







Comments


bottom of page