top of page

Jeg skulle restituere, men jeg endte med at blive rasende på langs


Jeg skal komme mig efter en operation for endometriose, men jeg er rasende over teksten på sundhed.dk

Jeg har været lidt stille på bloggen på det seneste, men det har jo altså en helt naturlig forklaring. Sidste fredag var jeg på operationsbordet med det formål at få et bedre udgangspunkt med min endometrioseramte krop. Jeg kunne vitterligt ikke skrue på flere knapper selv, og jeg gjorde ellers alt, jeg kunne for at kontrollere tingenes tilstand selv. Med kost, motion, hvile, behandlinger og andet, jeg kunne mærke flyttede lidt i en god retning. Men endometriose er en hård og ubarmhjertig modstander, og min situation var uholdbar, så jeg lod mig operere i håbet om, at min livskvalitet kan få et løft med lægernes hjælp. Jeg har jo trods alt (forhåbentligt) mange år at leve i endnu.


Og lad mig da lige lynhurtigt afsløre, at man ikke ligefrem mærker forandringerne, fra man slår øjnene op efter operationen. Jeg gjorde i hvert fald ikke. Jeg var så syg af smerter, narkosen og heftig opkast de første døgn, at jeg lige dér ville have ønsket, jeg kunne have trukket det hele tilbage. Så fik jeg bugt med kvalmen, og jeg begyndte lige så langsomt at komme op og bevæge mig. Og med ekstremt små men trods alt sikre skridt, kunne jeg mærke bittesmå ryk til den gode side. Også selvom jeg virkelig følte mig gennemtævet.


I otte dage skal jeg have et blærekateter oven på min operation for endometriose

Søndag blev jeg så sendt hjem for at hele i mine egne omgivelser. Men jeg havde - og har stadig - følgeskab af en installation, der er en stor VVS-opgave værdig. Et kateter som i otte dage skal agere min blære UDEN på kroppen. Under operationen var lægerne nemlig nødt til at geninstallere min urinleder på blæren, fordi den var så medtaget af endometriose, at et helt stykke måtte skæres af og kasseres. Nu skal mit urinvejssystem så have de bedste betingelser for at vokse godt og rigtigt sammen, og det gør man altså ved at aflaste blæren, så den i nogle dage er fritaget for dens normale pligter. Derfor skifter jeg for tiden, som en semi-rutineret hjemmesygeplejerske, slanger og andet tilbehør på kateteret, så alt forbliver rent og i god stand.

De små ar efter operationen for endometriose

Det fik mig til at tænke på, hvor vilde operationer nogle af os går igennem, men også hvor meget vi i det hele taget går igennem som patienter med endometriose. Smerter af ekstrem karakter og en livskvalitet der forandres så drastisk, at det giver udfordringer hver dag og skaber rigtig mange vilde livsændringer for den enkelte. Faktisk i så stor skala, at det for mange af os er en sorg, at vores liv er blevet noget andet, end vi havde drømt om og forventet. Det er ulykkeligt for hver eneste kvinde, når det viser sig, at endometriosen dikterer, hvordan vi skal leve.


Og da jeg så havde været lidt i den tilstand af ulykkelighed, blev jeg rasende. For jeg kom (igen) i tanke om, at på sundhed.dk - vores alle sammens sundhedsportal - står, at “endometriose ikke er farligt, men det kan for nogle kvinder være ret generende.” Når jeg læser den sætning, hvilket jeg har gjort nogle gange efterhånden, fordi jeg jævnligt holder øje med, om de da ikke ændrer den, eksploderer jeg lidt indeni.


For det første synes jeg, at det er okay farligt at få sit urinvejssystem, tarmsystem, livmoder, æggestokke eller andet vitalt totaltsmadret af endometriose. Jeg er muligvis sart, men det synes jeg rent faktisk er i kategorien farligt for mig. Og det sker jo sådan set for en del af os. Derudover så visner jeg simpelthen over udtrykket “generende”. Altså jeg synes, det er generende at få noget i øjet, eller miste lugtesansen for en periode, fordi en forkølelse tager den fra mig. Men endometriose er ikke generende. Det er smertefuldt, drænende og invaliderende. At kalde det generende er decideret nedladende, og hvis man ikke ved, hvad man er oppe imod, når man læser den sætning, bliver man da i hvert fald ikke mere insisterende på at få hjælp. Og det går jo for fanden ikke, for det er jo netop der, endometriosen er allerfarligst. For så æder den bare videre i kroppen, mens kvinden lider i stilhed.


Skal vi ikke i fællesskab prøve at lave om på det? Det er simpelthen for oldnordisk, og det hjælper ikke patienter, der søger hjælp på internettet i desperation. Du kan hjælpe ved at skrive en e-mail til laegehaandbogen@dadl.dk, som i følge sundhed.dk leverer indholdet til siden. Det skal selvfølgelig være op til den enkelte, hvad der skrives i en henvendelse, men personlige historier plejer at have god effekt. Men her er et bud, som man kan bruge, hvis man ikke har kræfter til at skrive et selv:


Til rette vedkommende

En søgning på endometriose viste sig, hvad der desværre må være en skrivefejl på sundhed.dk.

Under spørgsmålet “Er endometriose farligt?” står der desværre forkert information, da endometriose er meget mere end blot “ret generende for nogle kvinder”.

Endometriose kan forårsage uoprettelige skader, som forringer kvindens livskvalitet.

For uddybende information kontakt Endometriose Foreningen på info@endo.dk


Lad os se, om vi kan løfte i flok, så nye patienter ikke får decideret misvisende information om endometriose. De må gerne blive væltet omkuld i den indbakke af en patientgruppe, der passer på hinanden og de, der uundgåeligt er de næste i rækken.


OPDATERET: Jeg har hørt fra sundhed.dk, som er på sagen. Lad os give deres indbakke lidt ro, så de bruger energien på det vigtigste. Tak for fantastisk opbakning! ❤🙏
4 Comments


Trine Bach
Trine Bach
Oct 26, 2021

Hej Louise 🌸


Tak for dit dejlige blogindlæg 🙏🏼♥️


Jeg faldt lige over det da jeg var igang med at søge på endometriose og hvad der egentlig er af viden jeg kan bruge til at forklare andre om det.

Jeg fandt først ud af her i maj, i en alder af 41 år, at mine ulidelige smerter i undeliv og lænd, “bæltet” som jeg kalder det og ekstrem træthed siden mit 18.år ikke skyldes alm. menstruationssmerter (som min mor og bedstemor i sin tid fortalte mig var sådan og det måtte man bare leve med), men endometriose som bare var vokset og vokset og vokset uden jeg vidste det.

Men jeg viste også i maj, at der var…

Like
louisedreisig
Oct 27, 2021
Replying to

Kære Trine, Tusind tak for din besked. Og stakkels dig! Det lyder godt nok som noget af en omgang. Det er virkelig nogle vilde ting, vi skal igennem, fordi endometriosen tager styringen. Jeg er glad for, du kan bruge bloggen til noget, den (og bogen) er tænkt til at hjælpe andre i samme situation som mig selv. Så det glæder mig uendeligt hver gang, jeg oplever, at det præcis er den funktion de opfylder. Masser af gode tanker til dig ❤️🎈 Kh Louise

Like

h_krist
Oct 21, 2021

Kære Louise. Først og fremmest rigtig god bedring og heling. Jeg håber virkelig du med tiden vil mærke en bedring efter din operation🙏 Sikke en omgang….

Og samtidig har du som altid kræfter ( tænker du har ledt efter dem… ) til at tænke bredt mht endometriose. Jeg vil selvfølgelig skrive en mail, og fortælle min personlige historie, for tingene skal være korrekt forklaret, og ordet generende er jo bare en lille dråbe i havet.

Ja lad os sammen prøve at gøre en forskel, så alle kan sige og udtale endometriose.

Efterårshilsner og knus fra Helle😘


Like
louisedreisig
Oct 21, 2021
Replying to

Tak for din søde besked, Helle. Den blev jeg meget glad for ❤️

Like
bottom of page