top of page

“Jeg kan sagtens fjerne dine smerter, så skal jeg bare fjerne dine æggestokke!”


Mød Simone på 15 år. Simone har allerede i sin unge alder været inde og ude af hospitalet mange gange. Simone kender alt til endometriose, fordi hendes mor også har levet med mange af de samme symptomer. Samtidig har Simones mors veninde også fra en tidlig alder kæmpet med store smerter, men først da hun rundede 25 år fik hun en diagnose. Desværre betød det, at endometriosen havde fået god tid til at ødelægge hendes tarmsystem, så hun endte med en stomi. Hun blev også ramt på fertiliteten, men på sygehuset fik hun bare beskeden “Du har bare en lidt vildere menstruation og flere smerter end andre.”


De grufulde historier omkring Simone gør hende bange og frustreret, fordi hun nu selv skal kæmpe med smerter - men også systemet. Der går ikke en dag uden smerter for Simone, og hun møder ingen forståelse, og hun føler ikke, at nogen rent faktisk tror på, at det gør ondt. Et ungdomsliv der skulle være fyldt med sjov og ballade er nu i stedet kraftigt begrænset, og Simone får bare at vide, at hun skal leve med det. Men de smerter, hun får at vide, hun skal leve med, gør det svært for hende at deltage på lige vilkår med andre unge. De sætter en stopper for skole, sex, aktiviteter og sjov.


Sidste sommer fik Simone sat en spiral op i et forsøg på at nedsætte hendes smerter. En smertefuld omgang, der resulterede i, at Simone efterfølgende blødte næsten otte måneder i træk uden pause. Der skulle endnu en konsultation til hos gynækologen, som ordinerede minipiller oveni, fordi han mente, Simones æggestokke var for stærke. Han sendte tilmed 15-årige Simone ud af døren med ordene: “Jeg kan sagtens fjerne dine smerter, så skal jeg bare fjerne dine æggestokke.” Sikke en forstående og omsorgsfuld besked at få med sig, når man allerede ligger helt ned mentalt.


Simone er grundfrustreret og ked af sin situation, og hun er ved at miste modet. Hun er træt af at blive sendt hjem fra hospitaler og gynækologer med beskeden om at leve med de voldsomme smerter. For Simone kan selv mærke, at noget i hendes krop er forkert. Det er jo derfor hun søger hjælp. Hun lytter til sin krop, og den skriger på at blive hørt. Hun vil bare gerne hjælpes til at forstå sine smerter og sin situation. Det er jo ikke normalt, at ungdommen ødelægges af sindssyge smerter og voldsomme menstruationer.


Simone vil faktisk bare gerne have en diagnose. Om den hedder endometriose eller noget andet. For lige nu bruger hun sine dyrebare teenageår på at nurse en krop, der er ude af balance, og som tydeligvis har brug for hjælp og omsorg og ikke bare et træk på skuldrene og opgivenhed fra de fagfolk, hun opsøger. Men hun føler sig helt alene i kampen for at få systemet til at forstå. Det er selvsagt dybt opslidende fysisk, men det er også en massiv mental prøvelse for en kun 15-årig pige, der burde have livet for sine fødder..
3件のコメント


Janni Lindgren
Janni Lindgren
2022年4月12日

Mon du har prøvet at kontakte en NHT (Naturlig Hormonterapeut)?

いいね!

Trine Fogelstrøm Green
Trine Fogelstrøm Green
2022年3月27日

Trist på trist... og det er ikke engang sikkert at det hjælper helt m fjernelse af æggestokkene-dårligt råd til en 15 årig💔

いいね!
louisedreisig
2022年3月27日
返信先

Frygteligt råd og helt og aldeles ubrugeligt 💔

いいね!
bottom of page